Bent u mentaal fit

‘Zit u wel lekker in uw vel?’ is een vraag die u misschien wel eens gesteld krijgt, maar de vraag ‘Bent u mentaal fit?’ komt vast minder vaak voorbij. Wat is mentale fitheid eigenlijk?

Mentale fitheid is de fitheid van de geest. Als u aan fitheid denkt, denkt u al snel aan uw lichaam. Bent u in goede conditie, heeft u een gezond gewicht, eet u gezond? Mensen die zich niet fit voelen, zoeken de oorzaak vaak bij lichamelijke zaken. Ze gaan meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten, maar vaak vergeten ze de verzorging van hun ‘geest’, terwijl dat net zo belangrijk is. Als u namelijk niet alleen lekker in uw vel, maar ook mentaal fit bent, functioneert u beter, staat u positiever in het leven, heeft u minder last van stress en kunt u gemakkelijker met problemen omgaan.

Hoe kan ik mijn mentale fitheid ‘trainen’?

Uiteraard hangt mentale fitheid voor een deel samen met lichamelijke fitheid. Maar u kunt mentale fitheid ook trainen. Net als bij het trainen van fysieke fitheid vergt het oefening en discipline om uw mentale fitheid te vergroten. Als u een fysieke prestatie wilt behalen, vergt dat tijd, inspanning en doorzettingsvermogen. Dit geldt ook voor het vergoten van uw mentale fitheid. Er zijn een aantal vragen die u uzelf kunt stellen om na te gaan of u mentaal fit bent: Leef ik met een missie? Stel ik doelen? Pak ik problemen aan? Als u bij het antwoorden op deze vragen twijfels heeft of ze niet met ‘ja’ beantwoord, is het zeker de moeite waard om eens te bekijken of u uw mentale fitheid kunt vergoten.

Tests en cursussen

Wilt u uw mentale fitheid zelf trainen en nagaan hoe het met uw mentale fitheid gesteld is, dan zijn er diverse cursussen die uitkomst kunnen bieden. U kunt zo’n cursus vaak online volgen en dat heeft zo zijn voordelen. U kunt de cursus volgen op tijdstippen die voor u handig zijn en er zijn geen wachtlijsten. Maar er zijn ook cursussen die bestaan uit groepsbijeenkomsten. Veel van deze ‘mentaal fit’ cursussen worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid.

Meer informatie

Meer informatie over mentale fitheid, tests, cursussen en vergoedingen vindt u op de website van Zorg en Zekerheid.

 
Laatst Gewijzigd: 25-06-2013